Schaarwagen  

Schaarwagen

In de afgelopen jaren is het aantal uitvaartondernemingen in ons land sterk toegenomen. Wanneer je de eigenaar bent van een uitvaartonderneming, of je bent voornemend om een uitvaartonderneming te gaan starten, zijn er veel zaken die op je af komen. Zo zal je op zoek moeten naar een geschikte locatie, bedrijfskleding, het bepalen van eventuele benodigde certificaten, etc. Wanneer je echter ook een eigen lijkwagen hebt zal je op zoek moeten naar daarbij behorende toepassingen. Er zijn ook kleine uitvaartondernemers die gebruik maken van een lijkwagen van een collega uitvaartondernemer, of een collega uitvaartondernemer inhuren voor het vervoeren van de overleden. Echter is het voor het vervoeren van een overledene van belang om te beschikken over een schaarwagen.

Wat is een schaarwagen

Een schaarwagen is een transportmiddel waarop de lijkkist kan worden vervoerd. Een lijkkist is best zwaar en wanneer je met zijn tweeën bent om de overledene te vervoeren, is dit dan ook bijna niet te doen. Dit omdat zo’n kist gewoonweg nogal wat weegt. Je kunt dan een gebruik maken van een schaarwagen. Deze zijn verkrijgbaar in diverse soorten. Zo kun je bijvoorbeeld een elektrische schaarwagen aanschaffen. Met behulp van zo’n elektrische schaarwagen kun je de lijkkist gemakkelijk in en uit de lijkwagen doen. Ook kan een schaarwagen gebruikt worden om de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats te rijden. De lijkkist kan dan op de schaarwagen geplaatst worden zodat je de overledene over de begraafplaats kunt rijden. Tevens wordt een overledene vaak in zijn of haar woning gekist. Ook voor het begeleiden van de overledene naar de lijkwagen vanuit de woning is een schaarwagen een fijn middel.

Het gebruiken van een schaarwagen

Er zijn verschillende soorten schaarwagens verkrijgbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld schaarwagens beschikbaar met extra grote wielen. Zo’n schaarwagen is bijvoorbeeld een fijn hulpmiddel om buiten te gebruiken. Ook is het belangrijk dat een schaarwagen niet te veel plaats inneemt. Dit omdat een schaarwagen ook vaak meegaat in een lijkwagen. Ook hier is bij het maken van de diverse soorten schaarwagens aan gedacht. Bij veel uitvaarten komt het voor dat de kinderen of de kleinkinderen de overledene de kerk of het uitvaartcentrum indragen, en na de uitvaartplechtigheid de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats begeleiden. Omdat een lijkkist best wel een gewicht heeft kan het gebruiken van een schaarwagen voor het begeleiden van de overledene een goed hulpmiddel zijn. Een lijkkist wordt gemaakt van massief hout, waardoor het gewicht van zo’n kist al flink oploopt. Zeker voor kleinkinderen is dat gewicht vaak bijna niet te tillen. Het is dan ook fijn dat zij gebruik mogen maken van de schaarwagen om zo hun oma of opa te begeleiden tijdens de uitvaartplechtigheid.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*